Stora prisskillnader på bilar

Det är fortfarande stora skillnader i pris på nya bilar inom EU-området, det visar en ny undersökning som EU-kommissionen lade fram idag, rapporterar vår Brysselkorrespondent.
Lägst pris, före skatt, är det på bilarna i Spanien, Grekland, Finland och Danmark, visar kommissionens granskning. Här är priserna ungefär 20 procent billigare på nästan alla bilar. En viktig förklaring till de låga priserna är att de länderna tar ut höga skatter, sammantaget skulle det bli för dyrt för konsumenterna, därför pressas priserna. En talesman för EU-kommissionen uttryckte idag sin stora besvikelse över att skillnaderna i pris inte blivit mindre. För EU ska ju vara en marknad, och kunderna ska söka sig till de försäljare som är billigast vilket ska jämna ut priserna är det tänkt. Dyrast är bilarna i Tyskland, och i viss mån också i Österrike, visar dagens sammanställning. Här är priserna på många bilar minst 20 procent högre än på någon annan marknad inom EU.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".