Bodström: Det finns fler poliser än tidigare

Trots att antalet lokala polisstationer minskat kraftigt de senaste åren tycker inte justitieminister Thomas Bodström att man övergivit tanken med närpolisreformen.

När man genomförde närpolisreformen var tanken att ha fler poliser som skulle jobba förebyggande nära befolkningen. Thomas Bodström, justitieminister menar att man bara förändrat reformen.

– Den utvecklades till att det kanske blev lite för plottrigt på vissa håll, medan polisen själva tycker det blir bättre när man går samman. Närpolisreformen kommer fortsätta att utvecklas, den är inte huggen i sten för att vara på ett visst sätt hela tiden, säger han.

”Stora resurser”
Närpolisreformen sjösattes i början av 90-talet med tankar, ord och löften om fler poliser som skulle finnas närmare befolkningen, lösa vardagsbrott och jobba förebyggande. I mitten av 90-talet fanns runt 450 lokala polisstationer.

Sedan dess har det inte funnits tillräckligt med poliser för att bemanna stationerna som det var tänkt och flera har avvecklats.

I dag finns bara drygt 300 kvar och mycket talar för att de snart blir ännu färre. Bodström kan acceptera färre polisstationer men ser inga skäl till att man skulle behöva minska det förebyggande arbetet ute bland folk.

– Vi har betydligt fler poliser än vad vi hade för några år sedan och bara i år får polisen 825 miljoner kronor mer än förra året. Dessutom utbildar vi 4 000 poliser den här mandatperioden, så man kan inte säga att det beror på färre poliser än tidigare, säger han.

Ungdomarna viktigast
Ove Martinsson är närpolischef i Kalmar där alla de sju mindre närpolisstationerna som fanns i kommunen lagts ner.

Han har inte sett till de nya poliser som Bodström talar om, men han strävar heller inte efter att få tillbaka några nedlagda stationer.

För honom är det viktigaste just nu att få fler poliser som kan se till att tanken med närpolisreformen blir verklighet. Det är främst ungdomarna man måste bli bättre på att fånga upp, säger han.

– Här kan vi göra något, här kan vi påverka, här kan vi avbryta den kriminella verksamheten tidigt. Vi måste ha fler poliser ute bland ungdomarna så vi skapar kontakter. Poliser ute ger en trygghet åt människorna, vi kan inte tro att vi kan lösa det i teorin inne från polishusen, säger Ove Martinsson.

Tobias Sandblad
tobias.sandblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista