Saddam Husseins kusin söker asyl i Sverige

En kusin till Saddam Hussein har sökt asyl i Sverige. Ärendet har lämnats över till Säkerhetspolisen och där ligger det nu i väntan på ett yttrande.

Margareta Linderoth som är polisöverintendent på Säpo, säger till Ekot att hon känt till fallet i flera månader och att även USA känner till det.

Källa på Migrationsverket bekräftar
Även källor på Migrationsverket bekräftar att någon i Saddam Husseins släkt sökt asyl i Sverige, men Anna Wessel på Migrationsverkets praxisenhet, vill inte bemöta uppgifterna och hänvisar till att hon inte kan kommentera enskilda ärenden.

– Har en sökande behovet av skydd ska de få skydd. Har den sökande inte det, får man inte det. Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, säger hon.

Säpo tittar på känsliga ärenden
Känsliga ärenden, som till exempel om en asylsökande har behov av akut beskydd eller om den asylsökande kan utgöra en fara för Sveriges säkerhet, överlämnas till Säkerhetspolisen, Säpo.

Sedan är det regeringen, UD, som ska godkänna utfärdandet av ett så kallat TUT, temporärt uppehållstillstånd i väntan på om personen ska avvisas eller få permanent uppehållstillstånd.

Säpo har alltså bekräftat för Ekot att en kusin till Saddam Hussein sökt asyl i Sverige men om han är efterlyst eller av vilken orsak han sökt asyl vill man inte säga. Ärendet ligger nu hos Säpo för behandling.

 Malin Axelsson
malin.axelsson@sr.se

Nuri Kino
nuri.kino@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista