Systembolagets försäljning har sjunkit med 13,4 procent hittills i år.

V och mp säger nej till skattesänkning

En sänkning av spritskatten på 40 procent, som Kent Härstedt föreslår i sin utredning, kommer av allt att döma inte att godkännas av riksdagen. Båda regeringens samarbetspartier säger nämligen nej till sänkningen.

– Vi har ju en budget som vi gör upp tillsammans med socialdemokraterna och vänsterpartiet än så länge och man kan inte plocka ur enskildheter och säga att de här pengarna gör vi upp med några andra partier, utan det gäller att vi måste bli överens, säger miljöpartiets Peter Eriksson, som även han utesluter en uppgörelse mellan regeringen och till exempel moderaterna.

Även vänsterpartiet säger nej till en stor skattesänkning på spriten.

– Ja, 40 procent är helt uteslutet, säger partiledaren Lars Ohly.

Förvåning bland socialdemokrater
Även bland socialdemokraterna finns det många som är skeptiska. Kristina Zakrisson, socialdemokrat och andre vice ordförande i riksdagens socialutskott blev förvånad när Kent Härstedt presenterade sitt förslag om skattesänkning på måndagen.

– Nog förstod jag att det förmodligen skulle komma ett förslag om sänkning, men nog tyckte jag att han tog i rätt rejält, säger hon.

Strängare införselkvoter
Kristina Zakrisson representerar också den gren av soicaldemokraterna som vill återinföra strängare införselkvoter igen. Miljöpartiet och vänsterpartiet, men framförallt kristdemokraterna vill också gå emot EU:s regler och införa lägre införselkvoter. Även centerpartiet är inne på att försöka hämma införseln istället för att sänka spritskatten.

Det är bara folkpartiet och moderaterna som välkomnar förslaget. De tycker å sin sida att Kent Härstedt tagit i för lite. Båda partierna vill sänka skatten även på öl och vin och tanken på att återinföra strängare kvoter tror inte moderaten Per Bill på.

– Det är nog mera förhoppningar än skarpa förslag, för vi kan inte bryta mot EG-rätten. Det finns ingen som helst möjlighet för Sverige att kunna återgå till någonting som har varit. Där ger jag Kent Härstedt och regeringen helt rätt, säger han.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".