"Hjälpmedelsförslagen inte tillräckliga"

De rörelsehindrade tycker inte att förslagen som presenterades i hjälpmedelsutredningen som lämnades till socialminister Berit Andnor på måndagen är tillräckliga.

Det är bra om avgifterna för hjälpmedel för funktionhindrade försvinner, men det är inte tillräckligt, anser bland andra Reumatikerförbundet.

– Man har inte löst problemet, därför att rätten till hjälpmedel fortfarande inte finns reglerat någonstans och det är det som är det avgörande, säger Lena Öhrsvik, ordförande i Reumatikerförbundet. 

– I dag beror den rätten på var man bor. Ett hjälpmedel kan vara ett hjälpmedel på ett visst ställe, medan om man bor på ett annat ställe är det inte längre ett hjälpmedel och man blir inte beviljad det även om man har ett behov, säger hon.

Olika regler inom landstingen
Det är visserligen ett problem att landstingen tar ut olika avgifter för hjälpmedel, tycker fem förbund för rörelsehindrade i Sverige. Förslaget att slopa alla avgifter för hjälpmedel är därför ett bra förslag, enligt förbunden.

Men det stora problemet för förbundens cirka 150 000 medlemmar är att Sveriges landsting definierar hjälpmedel på olika sätt. Vem som har rätt till hjälpmedel varierar också mellan landstingen.

”Bör regleras i lag”
Lena Öhrsvik på Reumatikerförbundet vill därför att det ska regleras i lag vem som har rätt att få hjälpmedel och vad som ska räknas som hjälpmedel.

– Man skulle vilja ha en rättighetslagstiftning som är klar med definitionen av vad hjälpmedel innebär, att man ska ha rätten att få det och att man ska ha rätten att överklaga, säger hon.

Rättighetslag behövs
Utan en sådan rättighetslag blir att hjälpmedelsutredningens förslag att slopa avgifterna utan betydelse, enligt Lena Öhrsvik. För lägre avgifter är bara bra för dem faktiskt har fått hjälp.

För majoriteten av de rörelsehindrade är det viktigare att få rätt till hjälp överhuvudtaget.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista