Enligt FN är cirka 40 procent av de valregistrerade kvinnor.

Hopp och fruktan inför afghanskt presidentval

Om knappt två månader ska Afghanistan gå till valurnorna för att välja president. Det är ett val som inger hopp men också fruktan. När registreringen av de röstberättigade stängdes på söndagen, hade enligt FN nästan tio miljoner människor anmält sig.

Men i den västra delen av landet har registreringstiden förlängts till på fredag på grund av nya strider i området som krävt många människoliv bara det senaste dygnet.

Strider mellan krigsherrar
Med bara åtta veckor kvar till valet bröt på söndagen strider ut mellan anhängare till två olika krigsherrar. Striden stod om vem som ska ha kontroll över provinsen. Minst 22 människor sägs ha dödats i striderna.

Afghansk militär flögs på söndagen till staden Herat för att försöka ta över kontrollen. Man förlängde också tiden där för att registrera sig som väljare med fem dagar.

Talibaner vill förhindra valet
I den södra delstaten Kandahar bröt också strider ut. Där sköts sju soldater till döds när de sov. Talibaner är misstänkta att ligga bakom attacken. Talibanerna har hela tiden trappat upp sina attacker för att försöka förhindra att presidentvalet kan genomföras den 9 oktober.

Många bedömare menar att på grund av det osäkra läget i landet borde valet inte ha genomförts alls nu. Men Bushadministrationen i USA har drivit på att valet ska genomföras nu, vilket en del velat påskina beror på det förestående valet i USA senare i höst.

En kvinnlig kandidat
I förra veckan blev det klart att det blir 18 kandidater som ställer upp i valet. 17 män och en kvinna, Massooda Jalal.

- Afghanistan domineras inte bara av män, utan av män med vapen, säger hon som svar på varför hon vill bli landets förste demokratiskt valde president.

Men valet anses stå främst mellan den sittande presidenten Hamid Karzai och den tidigare utbildningsministern Yunus Qanooni.

Över 40 procent av de registrerade väljarna sägs vara kvinnor. Men man ska nog ta siffrorna på antalet registrerade väljare med en nypa salt, då det förekommit uppgifter om att många registrerats sig både två och tre gånger.

 Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".