Vården i Västernorrland mister 500 jobb

200 anställda inom landstinget i Västernorrland hotas av uppsägning när budgeten ska bantas. Totalt ska landstinget minska sin bemanning med 500 anställda, men 300 beräknas kunna sluta genom pensionsavgångar.

Samtidigt förutses stora rekryteringsbehov inom bara några år, då de stora pensionsavgångarna kommer att slå igenom.

Landstinget har lämnat ett första varsel till länsarbetsnämnden, som bland annat omfattar 80 sjuksköterskor, 40 undersköterskor och fem läkare.

För några år sedan lockades sjuksköterskor till Västernorrland med förmånliga stipendier.

– Då erbjöds de en rad förmåner för att de skulle ta anställningar på sjukhusen runt om i länet, bland annat stipendier och hjälp med flyttning till länet om man kom utifrån, säger Conny Karlsson är ordförande för vårdförbundet i Västernorrland.

Var det kortsiktigt att inte kunna förutse dagens situation?

– Vi tycker de har haft ett väldigt kortsiktigt tänkande, säger Conny Karlsson.

Lena Nordlander på Landstinget i Västernorrland ska leda omställningsarbetet. Övertaliga erbjuds bland annat 50 000 kronor om de väljer att säga upp sig. Samtidigt kommer de kanske att behövas igen om några år.

– Det är en svår uppgift att få den här ekvationen att gå ihop eftersom vi vet att vi har stora pensionsavgångar om några år. Personalen är den största kostnaden. Det är en för stor kostnad att ha kvar personal till pensionsavgångarna kommer. Det har vi inte pengar till, säger Lena Nordlander på Landstinget i Västernorrland.

Jan Sjödin, som är socialdemokratiskt landstingsråd, menar att trots att landstinget minskar med 500 personer kommer inte vården att påverkas.

– Enligt alla undersökningar vi har gjort ska besparingarna inte drabba vårdkvaliteten, säger Jan Sjödin, landstingsråd i Västernorrland.

Hur går den ekvationen ihop?

– Man förändrar arbetssätt och verksamheten på ett sätt som inte ska drabba medborgarna, säger Jan Sjödin.

Har det varit för många anställda tidigare?

– Nej, det betyder det inte, men det kan betyda att man hittat nya metoder och att man jobbar på ett annat sätt, säger landstingsrådet Jan Sjödin.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista