Utlänningar ökar investeringar i Sverige

Utländska investeringar i Sverige ökar igen, enligt den statliga myndigheten Invest in Sweden Agency. De första sex månaderna i år ökade antalet investeringar med 60 procent.  Nikos Pavlopoulos, startade nyligen ett kafferosteri i Ruda i Kalmar län. Svenskarna dricker för tråkigt kaffe tycker han.

-Kaffet har inte utvecklats sen 1970-talet och nya kaffetrender har inte kommit in i Sverige. NU är det bra tid att satsa och vi siktar på export

Än har Pavlopoulos inte börjat sälja sitt kaffe i butik, men under sommaren har Kalmarborna kunnat provsmaka på det kafé hans företag öppnat i stan. Mottagandet har varit mycket positivt, tycker han.

Det är fler utländska investerare som vänder blickarna mot Sverige. Mellan januari och juni ökade de utländska investeringarna i Sverige med 60 procent hävdar Invest in Sweden Agency. Många fler utländska företag har också tagit kontakt och bett om information de senaste månaderna.

Trots lågkonjunkturen  har de utländska företag, som  investerat i Sverige under de senaste åren  med hjälp av ISA, ökat antalet anställda med drygt 30 procent, uppger myndigheten.

Nikos Pavlopoulos, som för inte så längesedan rostade sina första kaffebönor i sitt rosteri i Ruda, ser nu fram mot hösten. Företaget ska öka sin produktion rejält och  det finns planer på att nyanställa ca 20 personer.

- Vi har provkört vårt nya recept hela sommaren  i Kalmar,  Blekinge och i Skåne och vi har fått fantastiskt bra resultat. 

Reporter Thorbjörn Carlsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista