Lågpriskedjor hotar småbutiker

De stora lågpriskedjornas intåg i svenska städer och affärscentrum börjar nu få konsekvenser. I skånska Rosengård i Malmö öppnade den stora matvarubutiken Citygross för ett år sen.Mihtal som jobbar på Daftar Ur & Guld är en av alla dom butiksinnehavare men mindre butiker, som anser att dom har förlorat på att Citygross ankomst till centrum.

Småbutikerna anser sig t o m lurade av kommunen och fastighetsbolaget som lovade positiva effekter för alla av Citygross eteblering.

Malmö Kommun och Skanska tillbakavisar kritiken. Om affärerna går dåligt, är det inte Citygross utan handlarnas eget fel. Klarar dom inte konkurrensen får dom satsa.

Roger Niklewski är stadsdelchef i Rosengård.

- Det är väl så att man får söka sig fram till rätt sortiment som kompletterar de  stora butikernas enorma utbud. Väl skött bör det finnas möjlighet för mindre butiker, säger Roger Niklewski.

En tanke var att Citygross etablering skulle skapa nya jobb. Det blev 23 stycken. Vad tycker du om det ?

-Det är ett bra resultat.

Roger Niklewski är mycket nöjd. Om småbutiker har svårt att klarta sig kan det bero på att de inte anpassar sig efter konkurrensen. Detta är en åsikt han delar med Centrumchefen för Rosengård, Skanskas Hans Hermannsson

_Man måste ha en affärside som bär. Har man inte det kan man inte skylla på hyresvärden . Kan man inte  leva på sin rörelse kanske idén är fel och då ska man söka sig någon annanstans eller skaffa ett annat sortiment. Jag har nämligen inga svårigheter att  hitta nya hyresgäster, säger Hans Hermansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista