Nokias börsvärde minskat men inflytandet är starkt

Finska telekombolaget Nokias aktie har rasat i år och det påverkar börsen i Helsingfors. Nokias andel av Helsingforsbörsens värde har sjunkit kraftigt. Men bolaget är fortfarande oerhört viktigt för oss säger Jouni Torasvirta är VD på Helsingforsbörsen.

- Vi har kunnat locka investerare och fått fler medlemmar tack vare Nokia säger Jouni Torasvirta.

De har gått sämre för Nokia i år. Vinstmaskinen har börjat hacka och investerare har flytt aktien för att Nokia tjänar allt mindre på sina mobiltelefoner. Och de märks på Helsingforsbörsen. Nokias andel av börsens marknadsvärde har på ett år sjunkit från 45 procent till närmare 30 procent. Enligt Helsingforsbörsens vd kommer Nokias betydelse att fortsätta minska i framtiden. Men trots detta kommer Nokia att behålla sin roll som en av de största tradingbolagen i Europa, säger han. 

På Helsingfors gator är man medveten om Nokias betydelse för Finland. Katarina Rantanen bor i Helsingfors och hon säger att Nokia är ett viktigt företag inte bara för att det anställer många utan också för att Nokia står för teknologisk spjutspetskompetens 

Nokias förmåga att locka till sig internationella investerare har varit gynsamt för småbolagen på Helsingforsbörsen.

Jouni Torasvirta tror varken att Helsingforsbörsen eller småbolagen kommer att drabbas så hårt av Nokias kräftgång eftersom de har gått ihop med Stockholmsbörsen . Därmed har Helsingforsbörsen minskat sitt beroendet av Nokia. Framöver kan Nokias dörröppningseffekt gynna svenska småbolag tror Jouni Torasvirta.

Reporter Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista