Barn till fångar får hjälp mot kriminalitet

I Storbritannien planerar regeringen stora insatser för barn som har en förälder i fängelse. Skälet är att man vill förhindra att de följer i föräldrarnas fotspår och blir kriminella de också.

I Storbritannien har 125 000 barn en förälder i fängelse.

Det är en enorm riskfaktor, säger polisministern Hazel Blears till tidningen The Independent.

Brottslighet går ofta i arv och hon räknar med att omkring 65 procent av de här barnen också kommer att hamna i fängelse.

Ska bli bra på något bra
För att motverka det planerar hon nu stora insatsprogram; föräldrautbildningar och andra stödinsatser till familjerna. 

När barnen blir större ska de introduceras i sport, drama och andra aktiviteter och ges möjlighet att bli bra på något, något som är positivt.

Men det finns en risk att insatserna kommer att motverka sitt syfte, säger Lucy Gampell, chef för organisationen Action for Prisoners Families, som arbetar med att stödja dem som har en familjemedlem i fängelse.

Barnen kommer att känna sig stämplade och det är fel att tvinga på dem insatser.

Vanligt med fängelse
– Ofta kommer barnen från svåra sociala förhållanden och problemen försvåras av att så många sätts i fängelse i Storbritannien, säger Lucy Gampell.

De sätts i fängelse även för mindre allvarliga brott. Familjer splittras, fängelserna ligger ofta långt från hemmen, det är svårt att få besökstider och att upprätthålla normala relationer.

– De här barnen behöver stöd och hjälp, säger hon.

Men inte för att de eventuellt är framtida förövare utan för att de är offer just nu.

Gunilla Österlund, London
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista