Tv-bråk kostar miljoner i licenspengar

Bråket inom Sveriges Television om dramakomedin med arbetsnamnet Bonsai rullar vidare. Beslutet förra veckan om att lägga ner serien, trots att bara några få inspelningsdagar återstår får hård kritik.

– Vi är ett företag i allmänhetens tjänst. Om vi låser upp oss i prestige och slänger bort pengar på det här sättet för att vi inte kan samarbeta då är det illavarslande, säger Tommy Eklund som är Sif-klubbens ordförande på Sveriges Television och han sitter också i SVT:s bolagsstyrelse.

Dramakomedin som spelats in av Sveriges Television i Göteborg beräknas ha kostat tio till tolv miljoner. Men tv-tittarna kommer inte att få se slutresultatet, serien läggs ner och flera miljoner har därmed gått till spillo.

Gunwi Silander säger att bråket började när regissören Filippa Pierrot fick sluta eftersom inspelningen drog ut på tiden och skulle kosta mer än planerat, ett beslut som ogillades starkt.

Kommer efter varsel
Sif:s klubbordförande Tommy Eklund som även är personalrepresentant i SVT:s bolagsstyrelse, tycker att pengarna skulle kunna använts bättre, till exempel på personal för att kanske lindra vårens uppsägningar av elva Sif-medlemmar i Göteborg när bolaget skulle spara pengar.

– Det hade varit bättre att lägga pengarna på att behålla produktion och personal i Göteborg och inte behövt säga upp personal här, säger han.

Ledningens förtroende orubbat
Men det resonemanget håller inte alls SVT:s vd Christina Jutterström med om.

Christina Jutterström säger att hon har fullt förtroende för chefen för SVT i Göteborg, Gunwi Silander.

Jutterström ska nu utreda hur produktionen kunde läggas ner, utan att tv-tittarna fick se resultatet av de satsade miljonerna. Utredningen ska sedan redovisas för bolagsstyrelsen.

– Det är mycket tråkigt att vi till slut tvingades lägga ner inspelningen av de sista avsnitten av Bonsai. Vi kunde inte spela in dem eftersom vi inte hade skådespelarna med oss och det hoppas vi få förståelse för även om det är tungt, säger hon.

En rundringning som Ekot har gjort till styrelsemedlemmarna, visar att de inte vill kommentera den numera nedlagda dramasatsningen, utan de vill först och främst avvakta vad som sägs på styrelsemötet 6 september.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista