Torslandaverken kan nyanställa 2005

Torslandaverken i Göteborg kan komma att nyanställa nästa år. Fabriken står sig i internationell konkurrens och en av orsakerna är de framgångsrika stadsjeeparna som kan kräva ett nytt skift på verken. (Ekonomiekot)

Biltillverkaren Volvo personvagnar har ökat sin försäljning med tio procent under årets första sju månader, i jämförelse med samma period i fjol.

De kommer att investera 2,5 miljarder kronor i Torslandafabriken i Göteborg under de närmaste fyra åren.

På sikt kan det innebära att man inför ett extra arbetsskift på fabriken. I så fall skapas runt 300 till 500 nya jobb i Göteborg.

– Här monterar vi bälteslås och förstärkningsstag och övre lagring till fjäderben, fjäderben bakre för hjulupphängning monterar vi här, säger Pontus Ånberg, montör.

På Torslandaverken i Göteborg jobbar Pontus Ånberg på bandet. Han arbetar för tillfället med fyra olika bilmodeller som passerar förbi i en strid ström.

Står sig i konkurrensen
Volvo personvagnar ingår numera i den amerikanska Ford-koncernen. För många globala företag har stora delar av produktionen flyttat till låglöneländer i Asien och Östeuropa.

Men på Torslandverken har man än så länge lyckats försvara sin ställning inom Ford-koncernen.

Stadsjeepen bakom framgången
Man producerar långt mer än man räknat med. Det beror bland annat på försäljningsframgångarna med den nya stadsjeepen XC90.

Det säger Christer Gustafsson, Volvo personvagnars presschef i Göteborg.

– Vi har en produktionstakt på Torslandaverken i Göteborg som ligger på 90 000 stadsjeepar per år. Det kan jämföras med planerade 50 000 bilar om året. Så det vittnar om en god försäljning, säger han.

Kan bli ett skift till
Med fler sålda bilar ökar trycket på de anställda i fabriken att producera allt mer.

Än så länge klarar man av produktionstakten men man diskuterar just nu möjligheten att införa ett extra arbetsskift någon gång under hösten 2005. Det säger Christer Gustafsson som är nöjd med utvecklingen.

– Ja, det ser ju positivt ut. Det är glädjande att försäljningen av våra bilar går bra. Det innebär att produktionen ökar och blir det ett tredje skift så behövs ju också mer personal, säger han.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista