Utsläpp på hög höjd gör mer skada.

Flyget förvärrar växthuseffekten

EU inför vid årsskiftet utsläppshandel för att begränsa växthuseffekten. Flygets utsläpp ingår dock inte i det nya regelverket, vilket innebär att branschen kommer att fortsätta släppa ut koldioxid utan att betala för det.

Professor John Whitelegg, en av Europas ledande trafikforskare, säger att växthuseffekten kommer att förvärras om flygandet ökar så mycket som väntat.

Prognoser visar att flygresorna kommer tredubblas de kommande 20 åren och utsläppen kommer därmed att öka, trots nya flygplan som drar mindre bränsle.

I dag kommer mellan en och två procent av växthusgaserna från flyget. Utsläpp på hög höjd gör dock mer skada och därför räknar man med att flyget på sikt kommer att stå för motsvarande 15 procent av bidragen till växthuseffekten.

Överskattar flygets betydelse
Hittills har inget gjorts för att minska flygets koldioxidutsläpp. Den utsläppshandel som EU inför vid årsskiftet gäller inte heller flygbranschen.

En av orsakerna är att flygbolagen haft starkt statligt skydd och stöd ända sedan flygets barndom, säger John Whitelegg. Han menar att både flygbransch och regeringar reagerar på samma sätt när kraven kommer på tal.

– De stoppar huvudet i sanden och vill inte diskutera problemen. En orsak är att regeringarna överskattar flygets betydelse för den ekonomiska utvecklingen, när det som verkligen kan hota Europas ekonomi är de stormar, översvämningar, förstörda vägar och järnvägar som växthuseffekten kommer att orsaka, hävdar han.

Miljökostnader i biljettpriser
John Whitelegg har ett eget recept för att begränsa koldioxidutsläppen.

Genom att införa en avgift på flygets avgaser kommer bolagen att tvingas lägga in miljökostnader i biljettpriserna, vilket kommer att leda till ett minskat resande. Ett system som kommer att börja tillämpas inom en tioårsperiod, säger han.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista