Ekfors kraft, Övertorneå. Foto: Ida Brännström/Sveriges Radio
Övertorneå

"Unik situation"

"Konkursen kan upphävas"
1:43 min

Att Ekfors kraft AB i Övertorneå nu har försatts i konkurs är en helt unik situation, och de juridiska konsekvenserna ska nu redas ut av bland andra Energimarknadsinspektionen.

Enligt biträdande chefsjuristen Hanna Abrahamsson på Energimarknadsinspekationen är situationen unik i flera avseenden. Inte minst juridiskt sett.

– Det unika är att ett nätbolag tidigare inte har gått i konkurs. Det är också unikt med tvångsförvaltning, det är bara Ekfors kraft som haft tvångsförvaltning. Samtidigt är det unikt med nätverksamheten som ju självklart måste bedrivas, säger Hanna Abrahamsson.

Ekfors kraft AB har i dagsläget både en konkursförvaltare och en tvångsförvaltare, som nu ska komma överens om den fortsatta rollfördelningen. Idag ska Energimarknadsinpektionsn delta i ett möte mellan de två förvaltarna för att diskutera den uppkomna situationen.

– Det kommer ju att vara en fortsatt tvångsförvaltning och en konkursförvaltning, som får driva det här på något vis, säger Hanna Abrahamsson.

Hon understryker också att konkursen inte vunnit laga kraft utan fortfarande kan upphävas av högre instans.

Under konkursförhandlingen i Stockholms tingsrätt bestred ekfors krafts VD Mikael Styrman konkursansökan och förnekar obestånd. Han menar att bolaget inte kunnat betala skulderna till Vattenfall eftersom bolaget tvångsförvaltning.

– Ja, men det här är skulder som uppstod före tvångsförvaltningen, säger Hanna Abrahamsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".