Fågelinfluensan i Asien skördar nya offer

De två små vietnamesiska barn som dog i början av augusti avled av samma fågelinfluensavirus som de som tidigare dött av sjukdomen.

Det har funnits en rädsla för att de hade drabbats av ett annat mycket mer smittsamt virus, men analyssvaren visade på H5N1-viruset även här.

Det var i förra veckan som Vietnam bekräftade att landet åter drabbats av dödsfall på grund av fågelinfluensan.

Den 25-årig kvinna som avled först konstaterades ha smittats av just H5N1-viruset. Men fram tills nu har det varit oklart om de två barnen, ett och fyra år gamla, också hade dött av samma virus eller om de drabbats av ett nytt, mycket mera smittsamt virus som kallas för H9N2.

Farligare virus fruktades
Det nya viruset upptäcktes av forskare i Hong Kong helt nyligen och har visat sig smitta från fågel till människa mycket lättare.

Ett 40-tal släktingar och grannar till barnen har också testats men man inte funnit någon mer smittad.

Men samtidigt  finns det enligt Reuters ytterligare minst fyra fall där man misstänker att människor smittats av fågelinfluensan.

En 19-årig kvinna behandlas just nu på ett sjukhus i Vietnam för sjukdomen hon sägs dock vara utom all fara just nu.

Kritik mot Vietnam
Vietnam kritiserades för hur man handskades med fågelinfluensan vid utbrottet i början av året. Därför har världshälsoorganisationen WHO nu erbjudit sig att skicka ett team för att hjälpa till. Men än har inga beslut om det tagits.

Den sammanlagda dödssiffran av sjukdomen är nu 27 personer: 19 i Vietnam och 8 i Thailand.

Utbrott av viruset på fåglar har de senaste månaderna återkommit i Vietnam, Thailand, Kina och Indonesien.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista