Strauss-Kahn greps i maj misstänkt för våldtäkt på en hotellstäderska. Foto: Julio Cortez/Scanpix.

Strauss-Kahnfallet kan vara på väg att kollapsa

1:59 min

Nya uppgifter tyder nu på att Strauss-Kahnmålet håller på att kollapsa eftersom att målsägandes uppgifter inte ses som trovärdiga. I dag ska den förre IMF-chefen Dominique Strauss Kahn, som är anklagad för sexuella övergrepp, inställa sig i en domstol i New York.

Trots otvetydiga bevis på sexuellt umgänge mellan hotellstäderskan på Sofitel och Dominique Strauss Kahn, tvivlar nu åklagarna på den målsägandes vittnesmål. 

Detta för att hon bland annat ska ha ljugit upprepade gånger under polisutredningens gång.

De nya uppgifterna kommer från tidningen New York Times, som hänvisar till två tjänstemän med god insyn i målet, och inte från de privatdetektiver som Strauss Kahns advokater har anställt för att gräva i hotellstäderskans förflutna.

Enligt New York Times källor ska den 32-åriga kvinnan ha kopplingar till personer involverade i brottslig verksamhet, som narkotikahandel och penningtvätt. 

Några dagar efter sin polisanmälan ska hon i ett inspelat telefonsamtal ha diskuterat fördelarna med att driva anklagelserna mot IMF-chefen, med en man som är häktad för innehav av 180 kilo marijuana.

Samme man ska vara en av flera personer som de senaste två åren har satt in motsvarande drygt 600 000 kronor på hennes konto.

Hotellstäderskan har tidigare beskrivits av vänner och arbetsgivaren Sofitel som en hårt arbetande ensamstående mamma utan något brottsligt förflutet.

Men hotellstäderskan vidhåller att hon utsatts för sexuella övergrepp.

Dominique Strauss Kahn greps den 14 maj i år. Han släpptes mot borgen och har sedan dess suttit i husarrest med elektronisk övervakning och beväpnade vakter.

I går träffade åklagarna hans advokater och de diskuterade då att eventuellt lindra brottsmisstankarna.

Nu i eftermiddag väntas den förre IMF-chefens försvarare försöka få villkoren för hans husarrest ändrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista