Gamla uppmanas skaffa Ica-kort

Pensionärer i Uppsalastadsdelarna Salabacke och Årsta har reagerat kraftigt mot ett brev från hemtjänsten som gått ut till alla gamla som behöver hjälp med inköp. I brevet uppmanas de gamla att i fortsättningen betala inköpen med Ica-kort i stället för kontanter. (SR Uppland)

Att låta hemtjänsten använda Ica-korten betyder bland annat att de gamla måste lämna ut koderna till korten till hemtjänstpersonalen.

Vid Pensionärernas riksorganisation i Kungsängen, som tillhör Årsta-Salabacke hemtjänstområde, råder det närmast uppror mot hemtjänstledningens uppmaning.

– Även om vi har Ica-kort kommer vi inte att lämna ut några koder, säger flera upprörda pensionärer.

Ansökan bifogas
Brevet som gått ut till de gamla i Årsta och Salabacke har skrivits av hemtjänstcheferna för de två stadsdelarna. I brevet säger cheferna att de från och med den 1 oktober har önskemål om att alla inköp ska utföras med Ica-kort. Till brevet bifogas också en ansökan om Ica-kort.

– Det underlättar mycket för våra medarbetare att de inte behöver hålla reda på så mycket kontanter. Vi anser att det minskar rånrisken, säger Randi Graungaard, som är chef för hemtjänsten i Salabacke.

Men ska man verkligen lämna ut koden till, som det kan vara, okända människor?

– Men det rör sig ju om personal som jobbar hos oss och som går och handlar. Oftast är det ju människor som de gamla också känner igen, säger hon.

– Ska jag säga det rent ut så är det åt helskotta. Det är inte samma person som handlar varje gång. Det kan vara tio olika och då ska man lämna ut koden till alla dessa. Jag skulle inte göra det, säger Gun Zakariasson, ordförande i PRO Kungsängen.

– Man kan undra hur någon kan komma på en sådan vansinnig idé, säger en pensionär.

Varför är den så vansinnig?

– Koden är ju till för att man ska vara skyddad. Man ska inte lämna ut den.

Hemtjänstcheferna framhåller att det ändå är frivilligt att följa uppmaningen, men Gun Zakariasson på PRO tror att många gamla ändå kommer att uppfatta det som mer eller mindre ett tvång.

Carl-Eric Thörngren på PRO Riks säger att han aldrig hört talas om nåt liknande.

– Detta är något alldeles nytt, jag har inte hört talas om detta tidigare. Jag har inte hört att det ska finnas någonstans i Sverige. Detta måste man ifrågasätta, säger han.

Mårten Nilsson, SR Uppland
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".