AU ifrågasätter Natooperationen i Libyen

1:45 min

Den Afrikanska unionen, AU, är kritisk till Natooperationen i Libyen och fördömer de franska vapenleveranserna till libyska rebeller. Kritiken får nu stöd från Ryssland och Kina.

Vid AU:s stora möte i Ekvatorialguinea har kritik framkommit mot de franska vapenleveranserna eftersom de anses förvärra situationen i Libyen.

Värden för mötet, Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang Nguema sa idag att de västerländska ländernas inblandning skapat ett stort ekonomiskt och socialt lidande för vanligt folk och att det inte är värt priset.

AU får nu stöd från länder som Ryssland och Kina som ifrågasätter hur Libyenoperationen hanteras.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen förnekar att Nato varit inblandad i vapenleveranserna. Han menar att det helt och hållet handlar om ett franskt initiativ, enligt nyhetsbyrån Reuters.

AU som avslutar sitt möte idag, är dock inte helt enig i sin inställning till Libyen och Kadaffi. Senegals president Abdoulaye Wade har till exempel sagt att Kadaffi måste avgå och han har även besökt rebellerna i östra Libyen.

Ekvatorialguineas president Teodoro Obiang anklagade också vad han kallade utländska agenter för att ligga bakom demokratiupproren på kontinenten. Han nämnde dock inte att han själv lett sitt land med järnhand i 32 år. Ekvatorialguineas har beskrivits som en av Afrikas hårdaste diktaturer.

Läget i Libyen och Sudan har dominerat AU-mötet och båda fallen är mycket laddade. Ledarna Muammar Kadaffi och Umar al-Bashir som inte deltar på mötet, är mäktiga spelare på kontinenten och Kadaffi var en gång ordförande för AU.

Situationen i Libyen är en plågsam påminnelse för en del afrikanska ledare om vad som skulle kunna inträffa dem själva, väpnade uppror med stöd från väst.

Richard Myrenberg, Nairobi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista