Varannan dansk över sjutton handlar öl, sprit och vin i Tyskland.

Danmark diskuterar ny skattesänkning

Förslaget att sänka skatten på sprit med 40 procent i Sverige för att minska den stora alkoholinförseln kanske inte får avsedd effekt. En ny skattesänkning på öl, vin och sprit i Danmark skall diskuteras i de kommande danska budgetförhandlingarna.

Trots den stora skattesänkningen på sprit i Danmark i oktober förra året fortsätter danskarna att åka till Tyskland. Visserligen ökade försäljningen av sprit med 20 procent i Danmark efter sänkningen, men en del av ökningen får tillskrivas den våg av svenskar som tog sig över Sundet för att handla.

Danskar handlar i Tyskland
Flera nya undersökningar visar att nästan varannan dansk över 17 år det senaste halvåret varit på en endagarstur till Tyskland för att handla öl, vin och sprit.

De tyska priserna är trots den danska skattesänkningen ifjol mellan 30 och 40 procent under de danska priserna.

Den danska ölförsäljningen fortsätter att sjunka och den illegala försäljningen av öl och läsk ökar.

Under punkten extrainsats mot gränshandeln öppnar nu det danska finansdepartementet upp för ytterligare en skattesänkning på öl, vin och sprit och det finns en majoritet i folketinget som är för en skattesänkning.

Skatterna måste minskas igen
Enligt det danska institutet för gränsregionforskning måste de danska skatterna på öl, vin och sprit sänkas kraftigt för att minska gränshandeln mellan Danmark och Tyskland.

Det skulle i sin tur innebära att effekten av den svenska skattesänkningen på sprit inte blir den avsedda.

Jens Ericson, Ekot i Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista