Minst sju döda i Bagdadexplosion

Uppdaterad 15:45
Flera granater har exploderat i de centrala delarna av Bagdad under tisdagen med minst sju döda och ett fytiotal skadade. En granat slog ner bara några meter från den lokal där den nationella konferensen pågår. Konferensen hotar att sluta i ett fiasko för övergångsregeringen och USA.

Två explosioner inträffade i Bagdads handelskvarter med förödande verkan med flera dödade och många skadade. En av granaterna slog ner intill en av de ofta attackerade polisstationerna, enligt nyhetsbyrån AFP.

En tredje granat landade innanför den hårt bevakade och avspärrade gröna zonen intill den konferenslokal där den nationella konferensen avslutas på tisdagen.

Där finns dock inga uppgifter om skadade.

Nära nationella konferensen
Konferensen ska bland annat välja ett råd, som ska övervaka den tillfälliga regeringen och de kommande valen.

Nu hotar flera hundra deltagare att lämna överläggningarna i protest mot att många platser i rådet redan är vikta för bland annat exilirakier.

Skulle konferensen misslyckas och inget råd väljas vore det ett hårt bakslag för den nytillträdda regeringen och för USA.

Delegation till Najaf
Den pågående konferensen beslutade redan på måndagen att skicka en delegation till den heliga staden Najaf, där motståndsmannen Muqtada al-Sadr och hans Mahdimilis har förskansat sig i shiamuslimernas heligaste plats, moskén där imamen Ali ligger begravd.

Delegationen skulle uppmana al-Sadr och hans män att överge moskén och våldet för att istället engagera sig politiskt. Delegationen är fortfarande kvar i Bagdad eftersom den anser att det är för farligt att bege sig till Najaf.

I de centrala delarna av den heliga staden fortsätter striderna mellan milisen och amerikanska trupper.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista