Italiens EU-kommissionär för fram kontroversiellt flyktingförslag

EU:s nye kommissionär för inre säkerhet med ansvar för asylfrågor har redan väckt uppseende med ett kontroversiellt uttalande. Det är italienaren Rocco Buttiglione som öppet stöder idén att inrätta läger i Afrika för flyktingar som vill söka asyl i Europa.

Idén är minst sagt kontroversiell i sig, och det väcker häpnad i Bryssel att en kommissionär som inte ens har tillträtt och som förväntas företräda hela EU-kommissionen tar personlig ställning i en av de mest laddade frågorna på EU:s bord.

Tanken att inrätta läger för asylsökande i tredje land lanserades först av Storbritannien förra året och väckte vilda invändningar.

Ändå lanserades idén en gång till tidigare i sommar av Tysklands inrikesminister Otto Schily, som fick starkt stöd av sin kollega i Italien.

Ännu en gång blev debatten häftig, men ändå tvekar inte kommissionären Rocco Buttiglione att ställa sig bakom tanken på uppsamlingsläger i Nordafrika.

Italiens tidigare kommissionär var den högt respekterade ekonomen Mario Monti med ansvar för konkurrensfrågor. Han ersattes när premiärminister Silvio Berlusconi behövde kasta ett köttben till en koalitionspartner för att hålla ihop regeringen.

Att den utvalde Rocco Buttiglione fick just asylfrågan i sin portfölj väckte viss förvåning, med tanke på Italiens omtvistade asylpolitik. Två år gamla immigrationslagar är så stränga att de ifrågasätts av landets egen författningsdomstol.

Regeringen i Rom försvarar sig med att flyktingar smugglas dagligen i bräckliga båtar från Nordafrika till den italienska kusten.

Sedan en tid tillbaka har Medelhavets människosmugglare Libyen som bas och det är där som Italiens nye kommissionär vill lägga ett tänkt flyktingläger i EU:s regi.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista