Tyskland drabbas när trupper försvinner

USA:s president George Bush har beslutat att omdirigera de amerikanska trupperna i Europa. Tyskland är det europeiska land som drabbas hårdast, där ska hälften av soldaterna lämna landet.

Den tyska oppositionen varnar för att säkerhetsläget i Europa på sikt kan destabiliseras och olika tyska lokala politiker varnar för arbetslöshet och tomma städer.

Men än så länge är den tyska regeringen återhållsam i sina kommentarer. Förklaringen är att det amerikanska beskedet knappast är någon överraskning.

Sedan ett år tillbaka har förhandlingar pågått om truppförflyttningar från tyska baser till bland annat baser i Turkiet och till de nya Natomedlemmarna, Tjeckien och Polen.

Säkerhetspolitiska anledningar
Den främsta anledningen är säkerhetspolitiska omprioriteringar som är en följd av kalla krigets slut för snart 15 år sedan.

Då fanns över 200 000 amerikanska soldater i Tyskland, nu är de 70 000 och antalet ska halveras inom några år. Tidigare stod Europa i fokus, nu är det Asien och mellanöstern.

Orter har levt på amerikansk närvaro
För orter som Friedberg och Giessen, som sedan 50-talet nästan helt levt på den amerikanska närvaron, väntar hög arbetslöshet och tomma bostadsområden, men samtidigt har den ekonomiska betydelsen av baserna minskat de senaste åren.

Efter den 11 september har de amerikanska förläggningarna slutits, soldater och anhöriga lever inte längre lika öppet i det tyska samhället och dessutom har tyska lokalanställda ersatts med amerikansk personal.

Kristian Åström
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista