Ryanairanställda får betala vid sjukdom

Fackförbundet HTF kritiserar lågprisflygbolaget Ryanair för dåliga arbetsvillkor. Stefan Hansson-Böe har precis slutat sin anställning som steward på Ryanair och han är missnöjd med hur de anställda behandlas.

– Det är ganska hemskt att jobba där faktiskt. Dagarna är jättelånga och cheferna hemska. Det letas hela tiden fel och man är alltid nervös för att någon av cheferna ens ska tilltala en, säger Stefan Hansson-Böe.

Långa arbetsdagar, hög stress och korta landningsuppehåll då det kan vara svårt att hinna med allt som ska göras berättar Stefan Hansson-Böe om. Och om man blir sjuk då blir det dyrt.

– Om man är sjuk, men man inte sjuk på Ryanair, är man döende kan man möjligtvis få stanna hemma. Om man är sjuk får man betala 25 pund i böter, säger han.

Böter för varje sjukdag
350 kronor om dagen i böter om man är sjuk får man alltså betala, men Stefan Hansson-Böe är ändå relativt nöjd med är lönen. Han tjänar en bit över 20 000 kronor i månaden eftersom han var stationerad i England.

13 000 i begynnelselön
De kabinanställda hos Ryanair som är stationerade i Sverige tjänar betydligt sämre med en begynnelselön på omkring 13 000 kronor i månaden.

Detta i kombination med arbettsid som kan vara 50 procent längre än normalt i Sverige gör att ombudsman Ulf Solhall på fackförbundet HTF är mycket kritisk mot Ryanair.

– Vi tycker att svenska arbetsvillkor ska gälla på svensk arbetsmarknad. Därför tycker vi också att Ryanairs låga priser som delvis bygger på låga löner och dåliga anställningsvillkor är oacceptabla. Man ska inte konkurrera med de anställdas löne- och anställningsvillkor, säger Ulf Solhall.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".