USA:s omflyttningar känsliga för Ryssland

USA:s president George Bush vill flytta stora mängder soldater från Europa och Tyskland till andra länder. Det kan få stora konsekvenser för tidigare sovjetländer i Centralasien.

Orsaken till omflyttningen av trupper är naturligtvis att det kalla kriget är slut och att det är terrorismen och inte Ryssland som utgör dagens hot mot USA. Men omflyttningen kommer ändå att få konsekvenser för relationen mellan länderna, som varit mycket god de senaste åren efter Rysslands stöd till USA i kampen mot terrorismen.

Redan idag är ju de tre baltiska staterna medlemmar i NATO och EU. Det skapar irritation hos Ryssland som inte vill ha NATO-flyg över Baltikum. Men framförallt kan Bushs omflyttning av trupper innebära förstärkningar i tidigare sovjetstater i Centralasien i närheten av Afghanistan.

Olje- och guldfyndigheter
Amerikanska baser i kriget mot terrorismen finns i Kirgistan, Tadzjikistan och Uzbekistan. Den amerikanska mobiliseringen där har tidigare irriterat Rysslands president Vladimir Putin som först efter mycket vånda tillät amerikansk trupp i den ryska intressesfären. Än mer komplicerat och känsligt blir det på grund av amerikanska intressen i olja och andra naturtillgångar som guldfyndigheter i före detta sovjetstater.

Ett land där läget mellan USA o Ryssland redan idag är spänt är Georgien. Den nya unga presidenten i Georgien, Saakasjvili är utbildad i USA och stöds av USA och landet är strategiskt viktigt för USA eftersom det går en olje-pipeline från Kaspiska havet genom Georgien. Men Ryssland och Georgien är inne i en konflikt om Sydossetien där ryska och georgiska trupper dagligen dör i strider. Georgien vill ha hjälp av USA för att lösa konflikten.

Ryssland fick förhandsinformation
Amerikansk trupp i närheten av Ryssland är ett känsligt område och det var därför naturligt att USA:s försvarsminister i helgen var i St Petersburg och i förhand berättade för Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov om de amerikanska omgrupperingsplanerna.

Ivanov svarade då kryptiskt att USA och Ryssland varken är fiender eller allierade, men att det inte finns anledning att oroa sig över den amerikanska omgrupperingen.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista