Chávez motståndare mjuknar

Oppositionen i Venezuela håller fast vid sina anklagelser att det förekom fusk under folkomröstningen i Venezuela i söndags. Alla andra, inklusive de internationella valövervakarna, har accepterat resultatet som gav Hugo Chávez segern med 58 procent av rösterna.

Även om oppositionen håller fast vid sina anklagelser om valfusk, så har tonfallet dämpats betydligt. I sina första reaktioner talade oppositionsledarna om ett gigantiskt fusk.

I sina senare uttalanden använder de i stället formuleringen ”rimliga misstankar om fusk”. En förskjutning som antyder att deras bevis inte väger särskilt tungt.

Att USA begärt att oppositionens anklagelser ska undersökas uppfattas heller inte som ett underkännande av valresultatet, åtminstone inte av Hugo Chávez, valets segerherre som i stället antytt en ny vilja att normalisera relationerna med Washington.

”Ett demokratiskt exempel”
När den förre presidenten Jimmy Carter förklarade att de internationella valövervakarna inte funnit några tecken på fusk och att deras snabbräkning stämde överens med de officiella siffrorna förlorade anklagelserna sin trovärdighet i de flestas ögon.

Så gott som alla latinamerikanska presidenter har nu erkänt Chávez seger. Hans granne, Alvaro Uribe i Colombia, beskrev till och med den venezulanska folkomröstningen som ett demokratiskt exempel för kontinenten.

En ny atmosfär i landet
Chávez har också intagit en mer försonande hållning gentemot oppositionen och lovat att respektera de drygt 40 procent som röstade emot honom.

Trots att oppositionen håller fast vid sina anklagelser tyder mycket på att valresultatet kan bli början till en ny, mer tolerant atmosfär i Venezuela.

Lars Palmgren
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista