Demonstration för immigranters rättigheter i Los Angeles. Foto: David McNew/Scanpix

Tequila party-rörelsen ger röst åt latinos i USA

2:10 min

I USA växer befolkningsgruppen latinos snabbare än någon annan grupp. Inför nästa års presidentval har andelen väljare med rötter i Latinamerika fördubblats jämfört med valet 2004. Och för att sätta press på politikerna att börja prioritera denna grupp har en ny folkrörelse bildats: Tequila party-rörelsen.

– Precis som Tea party-rörelsen har te med i namnet ville vi också ha en dryck, men en som är typisk för oss latinos, förklarar DeeDee Blase som grundade Tequila party-röreslen i sin hemstad Tucson i Arizona i juni i år.

Och just som Tea party-rörelsen pressat amerikanska politiker att prioritera värdekonservativa frågor vill nu Tequila-rörelsen få politikerna att prioritera sådant som är viktigt för latinoväljare, exempelvis invandringsfrågan.

– Nästan alla känner någon som blivit utvisad, säger DeeDee Blase.

– Invandringsfrågan berör alla latinos i USA.

I dag har var sjätte amerikan rötter i Latinamerika och latinogruppen har vuxit särskilt mycket i flera av de delstater som anses viktiga för den som vill vinna presidentvalet.

Dessutom finns 12 miljoner papperslösa latinos och många av de latinos som röstade på Obama 2008 är i dag besvikna över att han inte genomfört den migrationsreform som många hoppats på, som skulle ge papperslösa ungdomar chans till medborgarskap.

Just de papperslösa är en utsatt grupp som ofta får jobba hårt för låg lön. Därför behövs en Tequila party-rörelse, säger Brenda från El Salvador.

– I dag är det vi latinos som blir behandlade som de svarta slavarna blev förr, säger Brenda, som jobbar med att sälja frukt i centrala Washington och som tycker att Tequila party-rörelsen är en bra idé.

Kajsa Boglind, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista