Inga öronmärkta pengar till miljöåtal

Det blir inte några öronmärkta pengar till fler miljöåklagare. Det säger justitieminister Thomas Bodström med anledning av att miljöåklagarna har svårt att hinna utreda alla misstänkta brott mot miljöbalken.

Hinner de nuvarande miljöåklagarna inte med får åklagarmyndigheterna tänka om, säger justitieministern.

– I så fall får man avdela flera åklagare till att äga sig åt den här typen av brottslighet, säger justitieminister Thomas Bodström.

De omkring 20 miljöåklagare som finns i Sverige har svårt att hinna med att utreda alla anmälningar om miljöbrott som kommer in.

Nästan 3 000 outredda fall
Färsk statistik visar att vid månadsskiftet juni-juli låg drygt 2 900 ärenden och väntade hos landets miljöåklagare.

I Örebro har miljöåklagaren Helena Eckerrot Flodin 100 misstänkta miljöbrott på sitt bord. Just nu har hon ingen tid alls att ägna sig åt dem och hon tycker att det är svårt att se hur situationen skulle kunna bli bättre.

– Jag vet inte om jag har någon bra lösning på hur situationen skulle kunna bli bättre. Det är för få åklagare för att man ska kunna ha specialister som bara ägnar sig åt sin specialitet.

Hur skulle du beskriva situationen när det gäller miljöbrotten?

– Jag vet inte ens om jag har något grepp om det, säger Helena Eckerrot Flodin.

Enligt justitieminister Thomas Bodström kommer åklagarmyndigheterna att få mer pengar framöver, men om det kommer att leda till att fler miljöåklagare anställs är osäkert.

– Man kommer säkert att behöva mer pengar framöver eftersom satsningen på polisen fortsätter och då får åklagarna också mer att göra, säger Thomas Bodström.

Hur mycket skulle du vilja satsa just på miljöåklagare?

– Det är viktigt att det fungerar i hela kedjan. Gör man satsningar på polisen måste man också satsa på åklagarna. Exakt hur mycket kan jag inte säga nu utan det avgörs i de förhandlingar som pågår, säger justitieminister Thomas Bodström.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se
Gabriel Stenström, SR Örebro
gabriel.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista