S i Lund driver krav på folkomröstning

Regeringens motstånd mot en folkomröstning om EU:s nya grundlag ifrågasätts av allt fler socialdemokrater. På måndagskvällen fattade Lunds socialdemokrater, som Sveriges första arbetarekommun, beslutet driva kravet på en svensk folkomröstning.

Regeringen och partiledningen måste börja lyssna på sina egna väljare, anser SSU:s ordförande i Lund, Lisa Ronnle Svensson.

– Det här betyder mycket, nämligen att medlemmarna har visat att de inte accepterar den linje som partiet kör. De vill inte bli överkörda, säger hon.

”Partiledningen måste ompröva motstånd”
Regeringen och partiledningen kan inte längre blunda för EU-kritiken och partiledningen måste ompröva sitt motstånd mot en svensk folkomröstning om EU:s nya grundlag, säger Lisa Ronnle Svensson.

Hur EU-motståndet bland väljarna ska hanteras är en het fråga för socialdemokraterna, inte minst sedan EU-kritikern Anna Hedh kryssades in i EU-parlamentet.

Splittringen inom socialdemokraterna blev på måndagskvällen tydlig, då Lunds socialdemokrater blev först i landet med att fatta ett beslut helt emot partiledningens linje.

SSU vill ha folkomröstning
Ungdomsförbundet SSU drev kravet på en svensk folkomröstning, och efter en lång debatt där styrelsen kördes över, blev det en klar majoritet för att svenska folket ska få folkomrösta. Målet är nu att få hela partiet att enas för en folkomröstning vid s-kongressen nästa år.

– Vi hoppas att det ska bli ett startskott för andra att driva kravet på folkomröstning i sina arbetarkommuner, nu när de känner att det finns de som tycker likadant, säger Lisa Ronnle Svensson.

Regeringen avvisar krav
Men regeringen har hela tiden avvisat alla krav på folkomröstning. Tommy Waidelich i socialdemokraternas partistyrelse är emot en folkomröstning, men han är inte förvånad över beslutet i Lund.

– Det är naturligt att frågan kommer upp och att den kommer upp inför partikongressen. Jag respekterar de åsikter som alla arbetarkommuner har. I slutändan är det alla kommuner i hela landet som avgör, säger han.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista