Trafikpoliserna mer alerta i vissa län

Många liv skulle kunna räddas i trafiken om alla polismyndigheter i landet blev lika effektiva på att kontrollera hastighet och nykterhet, enligt en kartläggning som presenterades på tisdagen vid en stor trafiksäkerhetskonferens i Tylösand.

I dag varierar risken att åka fast stort mellan länen och näringsminister Ulrica Messing kräver en större likhet mellan polismyndigheterna när det gäller kontroller.

– Vi vet ganska väl vilken länsgräns vi ska passera för att risken för att åka fast i en kontroll ska öka, vilket naturligtvis är negativt. Vi vet dessutom vilken länsgräns vi kan åka över för att åka lite fortare. Jag vill se likvärdigt och högt prioriterat arbete från polisen när det gäller trafikövervakning, säger hon.

Långsamt genom Östergötland
Det är försäkringsbolaget Folksam som har jämfört hur många som åker fast för fortkörning, bältesbrott och trafikonykterhet i de olika länen. Skillnaderna är mycket stora, exempelvis stoppas dubbelt så många för fortkörning i Östergötland som i grannlänet Jönköpings län, trots att E4:an löper genom båda.

Många väljer därför att köra lugnare genom Östergötland, eftersom de vet att risken att åka fast där är större. Därmed behöver också färre dö i trafiken.

Vill se likvärdig övervakning
Liknande undersökningar har gjorts tidigare år, ändå består skillnaderna. Det tycker Ulrica Messing är oacceptabelt. Hon ska därför tillsammans med justitieminister Thomas Bodström se över hur man kan få en mer likvärdig trafikövervakning.

– Jag önskar att polisdistrikten kan lära av varandra, att de som varit väldigt effektiva och alerta när det gäller trafikövervakning kan sprida goda exempel och tala om hur man har gjort och varför, säger hon.

Polisen förstår kritiken
På Rikspolisstyrelsen är man väl medveten om de stora regionala skillnaderna. Även om det är varje läns sak att prioritera sin verksamhet, så välkomnar Örjan Brodin, trafikansvarig i styrelsen, en hårdare uppstyrning.

– Jag skulle vilja det för att få bättre resultat, lika resultat i varje län. Vissa län producerar ju alldeles för lite på trafikområdet, säger han.

Betyder det att kritikerna har rätt?

– I vissa län görs det för lite på trafikområdet, ja.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista