Vänstern för fortsatt regeringssamarbete

En majoritet inom vänsterpartiet vill fortsätta samarbetet med socialdemokraterna och miljöpartiet trots att man inte är nöjd med samarbetet. Det framgår av en intern rapport, som partistyrelsen ska ta ställning till vid ett möte senare i veckan.

Partiledningen har betryggande stöd för att vänsterpartiet inte ska kräva statsrådsposter, men vänsterpartisterna är inte nöjda med samarbetet som det ser ut idag.

Sedan valet har både vänsterpartiet och miljöpartiet egna tjänstemän i regeringskansliet, som ska svara för bättre beredskap i budgetförhandlingarna med socialdemokraterna.

Enligt den interna rapport som vänsterpartiets verkställande utskott nu skickar vidare till partistyrelsen vill vänsterpartiet ha fler tjänster inom ”samarbetsintensiva områden”.

Rapporten kräver också att ett fortsatt samarbete måste bygga på att vänsterpartiet ska ha rätt att offentligt redovisa förslag och krav i förhandlingarna.

Missnöje med regeringen
Vänsterrapporten andas rakt igenom ett missnöje med socialdemokraternas förhandlingsmetoder och sätt att presentera resultat.

Regeringen kan alltid ta åt sig äran för populära reformer och det även om den i praktiken motsatt sig samma reformer under förhandlingarna, skriver utvärderingsgruppen.

Enligt rapporten finns det en omfattande kritik inom vänsterpartiet både mot formerna för det nuvarande samarbetet och resultatet av det.

Mer kontroll över budgeten
Den nya partistyrelsen vill, kan man läsa mellan raderna, ha större kontroll över budgetförhandlingarna. Det krävs utvidgat samarbete mellan partistyrelse och riksdagsgrupp, heter det.

Rapporten redovisar också att vänsterpartisterna är missnöjda med den interna informationen kring budgetuppgörelsen i våras.

Undvik vilseledande beskrivningar, uppmanar partidistrikten som ”då information gavs att kommunsektorn gavs ökade resurser, men i verkligheten var det tvärtom”.

De flesta distrikten vill fortsätta samarbete kring det 121-punktsprogram som är uppgjort.

Få viktiga framgångar
Vänsterpartisterna pekar på framgångar, men noterar också att ingenting hänt på några för dem viktiga områden, som förbättrad tandvård eller större krav på företag vid nedläggningar.

Flera distrikt kan också tänka sig alternativet att stödja en socialdemokratisk minoritetsregering, men utan bindande avtal om politikens innehåll.

Även om utvärderingsgruppen sammanfattar att det inte finns nåt starkt tryck vare sig för att avbryta samarbetet eller att kräva regeringsposter, skriver den att det i god tid före nästa val är nödvändigt att föra en diskussion i partiet om villkor och förutsättningar för en eventuell regeringsmedverkan efter valet 2006.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista