Ryanair tillbakavisar kritik

Lågprisflygbolaget Ryanair tillbakavisar fackförbundet HTF:s kritik om låga löner och långa arbetstider. Personalchefen på företaget hävdar att Ryanair följer samma arbetstidsregler som alla andra flygbolag.

Ryanair försöker inte konkurrera ut andra flygbolag genom att låta personalen jobba längre och därmed försämra säkerheten ombord. Man betalar inte heller sämre löner än andra bolag, säger Eddie Wilson, personalchef på Ryanair.

En helt annan uppfattning har Ulf Solhall, ombudsman på fackförbundet HTF. Hans genomgång av villkoren för de kabinanställda på Ryanair som är stationerade i Sverige visar att arbetstiden är 50 procent högre än en normal arbetsvecka och att begynnelselönen ligger på runt 13 000 kronor i månaden.

– Vi tycker att svenska arbetsvillkor ska gälla på den svenska arbetsmarknaden. Därför tycker vi också att Ryanairs låga priser som delvis bygger på dåliga löner och dåliga anställningsvillkor är oacceptabla. Man kan inte konkurrera med de anställdas löne- och anställningsvillkor, säger han.

Ingen sjukersättning
Ryanairs personalchef tillbakavisar också uppgifter från Ryanairanställda om att de som är sjuka måste betala en avgift per sjukdag till bolaget, förutom att man inte får någon lön. Vid sjukdom betalas grundlön ut, knappt hälften av totallönen, säger Eddie Wilson.

Däremot får man under det första året, som är provanställningstid, ingen ersättning alls vid sjukdom, men det tycker inte Eddie Wilson är något konstigt.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista