Uppåt för banksektorn

Flera storbanker har nu redovisat halvårssiffror, och de visar att det går väldigt bra för banksektorn. I tisdags lade Handelsbankens VD, Lars O Grönstedt, fram resultaten, och han var påtagligt nöjd.

- Det är ju det näst bästa kvartalsresultat som Handelsbanken har gjort, det slås bara av första kvartalet i år, så vi har ett rekordår i år, sade Lars O Grönstedt. 

Det blev alltså ännu ett kvartal och ännu ett halvår där vinstkurvorna pekar uppåt. Handelsbankens resultat ökade med 13 procent första halvåret 2004, jämfört med motsvarande period 2003, och hamnade på 4,7 miljarder kronor.

Fast egentligen skulle det ha gått ännu bättre, men det låga ränteläget i samhällsekonomin, det vill säga riksbankens reporänta, gör att kraftigt ökade utlåningsvolymer, för Handelsbankens del 100 miljarder på ett år, ändå inte kan kompensera för den låga räntan.

Å andra sidan kanske folk och företag inte hade varit så lånevilliga om räntan varit högre.

Räntenettot avslöjar just detta. Det är skillnaden mellan in-och utlåningsräntan, och det minskade lite första halvåret. Provisionsnettot, som visar förtjänsten på handeln med värdepapper, ökade rejält som en följd av ökad aktivitet på börsen.

Inget tycks alltså gå emot bankerna just nu, SEB hade en lika ljus halvårsredovisning för ett par veckor sedan och vinsten ökade med 24 procent till 4,6 miljarder.

Nordea och Föreningssparbanken står på tur, och för Handelsbanken kan dessutom framgången med omröstningen om SPP läggas till balansräkningen. Valdeltagandet blev 62 procent, 89 procent sa ja.

Reporter: Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista