Dom hotar Systembolagets monopol

En ny EU-dom mot Apoteksbolagets monopol kan komma att ifrågasätta också Systembolagsmonopolet.

Det svenska Systembolaget ifrågasätts åter av EU:s rättssystem. Den här gången gäller det ett förslag till dom från EU:s domstol som egentligen rör Apoteksbolagets monopol, men som också innehåller mycket stark kritik av den sju år gamla domen om det svenska alkoholmonopolet.

Den nya domen kan bana väg för en förnyad prövning av Systembolaget.

Professor Ulf Bernitz säger till Ekot att han tror att en fällande dom när det gäller Apoteksbolaget, som väntas i höst, också kan påverka Systembolagets framtid.

Förslaget fäller Apoteket
Det är i ett förslag till dom som en av generaladvokaterna i EU:s domstol skriver att han anser att Apoteksbolagets monopol i Sverige bör upphöra.

Tvisten handlar alltså egentligen om Apoteksbolagets ensamrätt på försäljning av läkemedel.

Handlar om rökavvänjningsmedel
En handlare i Stockholm som sålde Nicorette plåster och tuggummi i sin affär åtalades för det men tvisten ska avgöras i EU:s domstol. Dom väntas senare i höst.

Generaladvokatens förslag till dom innehåller mycket stark kritik av Apoteksbolaget. Det svenska monopolet diskriminerar och utgör ett hinder för den fria handel anser han och hävdar att det svenska Systembolaget också strider mot EU:s grundläggande regler om fri handel.

Domstolen anses för snäll
EU:s domstol har visserligen i en dom för sju år sedan godkänt Systembolaget men generaladvokaten skriver nu att han anser att den domen inte ”utgjorde en riktig tolkning av fördragsbestämmelserna”.

Också Systembolaget hindrar den fria handeln i EU, tycker han.

Den aktuella tvisten om läkemedelsförsäljningen har alltså vidgats.

Professor tror på förlust
Professor Ulf Bernitz tror att Sverige kommer att få svårt att vinna striden om Apoteksbolaget eftersom inget annat land i EU förbjuder försäljning av till exempel Nicorette och huvudvärkstabletter i vanliga affärer och att en fällande dom kan påverka Systembolagets framtid.

– Det beror på om domstolen bara behandlar det enskilda fallet eller om de skriver mer principiellt, säger Ulf Bernitz.

Annika Ström-Melin
annika.strom-melin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista