Genombrott för alkolås

Flera av de stora biltillverkarna börjar nu erbjuda sina kunder alkolås som tillval. Efter flera års diskussioner har tillverkningen kommit igång på allvar även för personbilar och det beror på sjunkande priser.

Den främsta orsaken är att priset på alkolås sjunkit kraftigt, från 25 000 till några tusenlappar, samtidigt som allt fler företag vill installera alkolås i sina tjänstebilar.

Trots biltillverkarnas tidigare tveksamhet, så slåss man nu på marknaden med flera modeller.

Väntar på grönt innan man startar
Mats Stenfeldt på företaget Protego visar upp det trådlösa alkolås man nu tillsammans med Volkswagen börjat erbjuda som tillval. Runt 6 000 kronor kostar det och enligt bilföretaget har redan flera företag ställt sig i kö.

– Man trycker först på knappen och väntar på att man får en klarsignal från alkolåset, sedan blåser man. Det tar några sekunder och när man får grönt fast sken är det bara att starta bilen, säger han.

Tylösand kryllar av lås
På den stora trafiksäkerhetskonferensen i Tylösand är det flera tillverkare som slåss om uppmärksamheten.

Saab tar just nu fram en prototyp på ett litet alkolås som sitter i startnyckeln och som bara ska kosta ett par tusenlappar. Även Volvo finns med på konferensen med ytterligare ett alternativ.

Svängning på ett år
Utvecklingen har gått fort, för bara något år sedan var tillverkarna skeptiska men nu tycks marknaden insett att det finns en efterfrågan, menar Mats Stenfeldt.

– När efterfrågan kommer från stat och kommun har man varit snabb med att svara. De krav som ställs ute i kommunerna på att ha nykter personal i bilarna gör att bilfabrikanterna ser affärsmöjligheter i att montera alkolås i bilarna, säger han.

Hot om lag skyndar på
Det är en kombination av en alltmer intesiv debatt om rattonykterhet tillsammans med sjunkande priser på tekniken som satt fart på intresset.

Bakom hörnet hotar också lagstiftning. Regeringen vill ha lag om alkolås i alla nya bilar från 2012.

Tjänstebilarna utrustas först 
Först ut är företagen med många tjänstebilar men med sjunkande priser kommer också privatbilisterna, tror Vägverkets alkoholexpert Hans Laurell.

– Jag hälsar det här med stor glädje. Nu tävlar fabrikanterna om att vara först även här. Det kommer att ta tid eftersom alkolåsen behövs i en stor del av bilarna för att vara riktigt effektivt men det här är ett bra steg på väg, det är jättebra, säger han.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista