Ekonomer varnar Persson inför budgetförhandling

I dag samlas regeringen till överläggningar inför nästa års budget. Enligt statsminister Göran Persson går Sverige in i en högkonjunktur med bättre förutsättningar än någon gång sedan mitten av 60-talet.

I talet i Björkvik för ett par veckor sedan var Persson mycket optimistisk.

– Nu kan vi använda pengarna till flera reformer och det behövs. Vi kan behöva justera en del skatter och vi kan betala en del på den statsskuld som byggdes upp under förfalloåren. Men allt det som nu växer fram kan vi använda och det är en unik styrkeposition, sa han då.

Överskottsmål
Inte minst efter Björkvikstalet har ekonomer av olika slag utfärdat varningar till regeringen Persson om att det är oklokt inför framtiden att göra nya utgifter när statsbudgeten går med underskott.

Det ligger också en risk i att hushållen får mer pengar att spendera när högkonjunkturen är på väg, en risk för högre inflation, flaskhalsar i produktionen och kanske höjd ränta.

Ett av socialdemokraternas mål i den ekonomiska politiken är att lägga undan pengar när det går bra för att ha råd att satsa när ekonomin går sämre. Det här kallas för överskott i de offentliga finanserna.

Under EMU-kampanjen för ett drygt år sedan pågick en intensiv debatt både om det behövdes sådana marginaler och hur stora de i så fall skulle vara.

LO och socialdemokraterna enades då om att överskottsmålet i de offentliga finanserna skulle höjas om det blev ja till EMU.

Enligt statsministern skulle överskottsmålet kanske behöva höjas ännu mer på sikt även vid ett nej till EMU, dels eftersom ett nej enligt Göran Persson skulle leda till sämre ekonomisk tillväxt i Sverige, dels för att andelen äldre ökar och de yrkesverksamma blir färre.

Den debatten verkar bortglömd, eller i alla fall inte aktuell just nu.

Lovar mer pengar
Inför höstens budgetförhandlingar är beskedet från finansdepartementet att det är för tidigt att börja diskutera ett höjt överskottsmål.

Frågan är snarare hur väl regeringen lyckas att uppnå det mål som redan är satt. Ju mer pengar som ska sättas av till ett överskott, desto mindre finns det till nya utgifter.

I den valrörelse som redan börjat puttra har regeringen inför höstbudgeten redan lovat mer pengar till kommunerna och att före nästa val infria de löften som gavs inför det förra om höjt barnbidrag och mer pengar till sjuk- och föräldraförsäkringen.

Övergripande är att få ner arbetslösheten nu. Ökade marginaler och höjda överskottsmål skjuts på framtiden.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista