Miljöbrotten blir liggande hos polisen

De poliser som utbildats i att utreda miljöbrott jobbar ofta med andra utredningar och det gör att utredningar om miljön ofta får vänta. När det är ont om personal får miljöpoliserna jobba med mer brådskande utredningar.

Utredningar om misstänkta miljöbrott blir ofta liggande länge för att miljöåklagarna har alldeles för mycket att göra, det berättade Ekot på tisdagen.

Men även hos polisen finns problem med att få tid att utreda miljöbrotten.

Miljöpolis jobbar med mord
Kriminalinspektör Karin Lundqvist är en av fyra miljöutredare på länskriminalen i Skåne. Hon ska egentligen jobba heltid med att utreda miljöbrott men så blir det inte alltid.

– Hösten 2003 höll jag till 100 procent på med miljöbrott. Därefter blev jag mordutredare i fyra månader och nu har jag blivit tilldelad en mordutredning igen, säger hon.

Andra brott går före
På de flesta polismyndigheterna i landet finns poliser som utbildats i att utreda miljöbrott men det är inte alltid de har tid att ägna sig åt sitt specialområde.

Anledningen är bland annat personalbrist, när det är ont om poliser prioriteras utredningar om till exempel våldsbrott och utredningar där en misstänkt är anhållen eller häktad och då kommer miljöbrotten i andra hand.

Problemet finns också hos åklagaren
Ekot har tidigare berättat att landets miljöåklagare inte hinner med alla anmälningar om miljöbrott som kommer in.

Att miljöpoliserna har fullt upp med annat gör situationen ännu svårare, säger Mats Palm, åklagare vid Riksåklagarens miljöbrottsenhet.

– Ibland är polisens resurser uppbundna av bekämpning av annan brottslighet och det går ofta ut över miljöbrotten som blir liggande, säger han.

Resurserna behövs bättre hos polisen
Katarina Lindström är miljöåklagare i Dalarna och enligt henne är det fler miljöpoliser som behövs, hellre än fler miljöåklagare.

– Det största problemet är bristande resurser hos polisen. Det är mycket ärenden som strömmar in och polisen hinner inte utreda, säger hon.

Fredade ibland men inte i Skåne
Hur mycket tid miljöpoliserna har för att arbeta med just miljöbrott skiftar. I bland annat Stockholm och Uppsala är de specialutbildade miljöpoliserna fredade och arbetar enbart med att utreda miljöbrott.

I Skåne är situationen annorlunda. Karin Lundqvist har 30 utredningar om brott mot miljöbalken som väntar och just nu har hon ingen möjlighet att ta itu med dem.

– För närvarande gör jag inte ett miljöärende över huvudtaget, utan de ligger och vilar, säger hon.

Tove Svenonius i samarbete med SR Dalarna
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista