Barnmorskor tjänar pengar på blodprov

Barnmorskor tjänar extra på att förmå blivande föräldrar att låta ett företag spara blod från navelsträngen på de nyfödda, skriver Dagens Medicin på onsdagen.

Ett tiotal barnmorskor i landet förmedlar kontakt med ett företag som mot betalning sparar de stamceller som finns i navelsträngsblodet. För sin insats får barnmorskorna 450 kronor.

Det här är något som ordföranden i Svenska barnmorskeförbundet, Anna Nordfjell är starkt kritisk till.

– Om barnmorskor förmedlar kontakt med vinstdrivet företag som ska samla stamceller så är det etiskt oförsvarbart, säger hon.

Hittills har ganska få föräldrar krävt att barnmorskan vid förlossningen ska spara blod från navelsträngen, men det har skett på flera sjukhus i Stockholmsområdet.

Provet tas vid förlossningen
Så här går till: Föräldrarna lämnar vid förlossningen över en provtagningsutrustning till barnmorskan, utrustning som de fått av företaget. Sedan transporteras provet till Belgien eller Tyskland där det lagras. Pris: 16 000 kronor.

Med hjälp av stamcellerna ska sedan flera allvarliga sjukdomar som barnet kanske får i framtiden kunna botas med hjälp av stamcellerna.

Svårt få användning för cellerna
Men att det skulle vara meningsfullt att spara barnets stamceller på det här sättet är väldigt tveksamt, säger Jan Andersson, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

– Man ska ha klart för sig att enda anledningen till att använda stamceller i dag är leukemi och det är en väldigt ovanlig sjukdom. Det är en spekulation inför framtiden vad den medicinska utvecklingen kommer att kunna leda till, säger han.

Socialstyrelsen ska se över bruket
Även Socialstyrelsen är kritisk till verksamheten. Det är tveksamt om det är lagligt att ta de här proverna på sjukhusen och om det sedan är tillåtet att föra ut dem ur landet, säger Nils Blom, biträdande chefsjurist på myndigheten.

Socialstyrelsen funderar på att genomföra en tillsyn på mödravårdscentraler och förlossningsavdelningar i höst.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".