Schori: Risk för krig i Burundiområdet

För att undvika ytterligare dödande av flyktingar måste FN sätta in större resurser i det centralafrikanska landet Burundi. Det säger Sveriges FN-ambassadör Pierre Schori efter den senaste massakern på omkring 160 flyktingar från Kongo Kinshasa i ett flyktingläger i Burundi.

Schori anser att det finns risk att det utbryter krig i området.

– Det är en mycket skör fred som råder.  Hela området kan ju explodera. Därför menar jag att säkerhetsrådet måste ta ett snabbt beslut om man måste öka på. Men det hänger ju ytterst på medlemsstaternas vilja och förmåga att ställa upp.

I fredags anföll beväpnad motståndsgrupp av hutustammen omkring 160 flyktingar från Kongo Kinshasa som tillhör tutsistammen, vilka höggs till döds.

Flyktingarna befann sig i ett läger i Burundi nära gränsen till Kongo.

Inte med i fredsprocessen
Den beväpnade motståndsgruppen FNL är den enda hutugrupp som inte är med och samarbetar i den nya fredsprocessen som inleddes i november förra året.

I Burundis regering ingår de övriga tidigare fienderna.

Regeringschefen i Burundi lägger skulden för massakern på Kongo och har hotat med ett militärt anfall på grund av det inträffade.

Massakern undersöks nu av FN:s speciella utredare och säkerhetsrådet ska så snart som möjligt få en rapport.

Styrka byggs upp
FN har börjat bygga upp en militär styrka i landet, men den kan ännu inte agera säger Pierre Schori.

Det är samma konflikt som 1993 i grannlandet Rwanda mellan folk från tutsistammen och hutustammen, och som ledde till ett folkmord där nära en miljon tutsier dödades.

– Hela situationen är ett öppet sår efter massakern för tio år sedan. Och det är alldeles för lite FN-personal på plats. Säkerhetsrådet har inte medgett mera personal. Det jag hört är FN evakuerat folk från flyktinglägren och har förbättrat säkerheten i lägren, samt stärkt bevakningen längs gränsen, säger Pierre Schori.

Erik Ridderstolpe, New York
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista