Fogh Rasmussen och Medvedev har olika lösningar för Libyens framtid. Foto: Vladimir Rodionov/Scanpix.

Nato och Ryssland hittills oeniga om Libyen

1:35 min

Libyen och ett europeiskt robotförsvar var de två huvudämnena vid toppmötet mellan Ryssland och Nato i dag. Mötet hålls i den kända semesterorten Sotji vid Svarta havet. Än så länge har inga konkreta resultat kommit från mötet men kommentarerna är positiva.

Rysslands president Medvedev säger i dag att Nato och Ryssland har samma syn på Libyen och hur framtiden för landet ska se ut, nämligen att Libyen ska vara en modern och självständig stat.

Men meningarna går fortfarande isär om hur man ska nå dit.

Natos generalsekreterare Fogh Rasmussen säger att Nato och dess allierade är fast beslutna om att fortsätta agera enligt FN-mandat för att skydda civilbefolkningen. Men attackerna mot Libyen har nu pågått i 100 dagar utan resultat.

Den ryska inställningen är att man bör försöka medla fram en lösning. Ryssland har också två sändebud i Libyen, en i Tripoli och en i Benghazi som försöker medla fred, hittills utan resultat.

Medvedev tog i dag också hjälp av Afrikanska unionens, AU:s representant, den sydafrikanska presidenten Jacob Zuma. AU lade fram ett fredsförslag för Libyen i förra veckan, men det har redan avvisats av rebellerna i Benghazi.

Samtidigt kommer rapporter i dag från London om att det pågår medlingssamtal mellan oppositionen och Kadaffis regim på flera håll, i Italien, Egypten och Norge.

I Sotji har Ryssland och Nato inte heller kunnat komma överens i frågan om ett gemensamt robotförsvar för Europa.

Fogh Rasmussen sade efter mötet med den ryske utrikesministern Sergei Lavrov att samtalen präglats av ömsesidighet och en öppen dialog och att man har kommit en bra bit på vägen för att kunna skriva under ett avtal om partnerskap och robotförsvar.

Ett sådant avtal tror Fogh Rasmussen ska kunna vara möjligt att nå vid nästa toppmöte i Chicago i maj 2012.

Susanne Rhodiner, Moskva

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista