Nordkorea hotar backa ur samtal

Australien och Kina arbetar för högtryck med att försöka förmå Nordkorea att inte hoppa av sexnationssamtalen om landets kärnvapenprogram.

Regimen i Pyongyang gick i måndags offentligt ut i tv och sa att det inte var någon idé att fortsätta samtalen.

– Även om vi sätter oss ner vid samma bord som USA så kan inte Nordkorea förvänta sig något vid nya samtal, inte under nuvarande omständigheter, sa man genom statlig nordkoreansk tv, vilket fick framförallt Kina att snabbt reagera.

Kina drivande
Det är just Kina som varit drivande för sexnationssamtalen mellan Nordkorea, Sydkorea, Kina, Japan, Ryssland och USA som genomförts tre gånger.

Hittills har samtalen inte gett någonting, men alla har sagt att det är viktigt att fortsätta träffas. Därför är det planerat att man åter ska träffas i slutet av september.

Australien till Nordkorea
I dag, onsdag, inleder Australiens utrikesminister Alexander Downer ett besök i Nordkorea, också det för att försöka förmå landet att ge upp sitt atomprogram.

På en presskonferens i Peking innan avresan till Pyongyang sa han att Australien skulle öka sin hjälp till Nordkorea om de gick med på en avveckling.

Australien är ett av få länder i västvärlden som har bra kontakt med Nordkorea.

Kina gick igår, tisdag, ut och försökte mildra det Nordkoreanska utspelet.

– De har inte dragit sig ur utan ville bara markera svårigheterna som finns mellan Nordkorea och USA just nu, sa Kinas Sydkoreaambassadör, och fick medhåll av den kinesiska utrikesministern.

Vid de senaste samtalen i juni lade USA fram ett erbjudande till Nordkorea att i utbyte mot att Nordkorea inom tre månader skulle avveckla hela sitt kärnvapenprogram skulle landet få ekonomisk hjälp och en garanterad säkerhet.
Nordkorea har inte svarat på erbjudandet.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista