Unga fortsatt drabbade efter finanskrisen

2:29 min

Finanskrisen slog hårt mot ungdomar, det visar en ny rapport från Ungdomsstyrelsen. Under 2009 var det 126 000 svenskar mellan 16 och 25 år som varken jobbade eller studerade. Dessutom har de unga som hamnat utanför svårt att komma ur sin situation.

Det handlar om svenskar mellan 16 och 25 år som under 12 månader varken har studerat, haft inkomst över 40 000 kr eller arbetspendlat till Norge eller Danmark. Under krisens 2009 fanns i den gruppen 126 000 personer.

Genom att samköra statistik från olika myndigheter har man funnit att närmare hälften av dem som varken studerar eller arbetar har någon form av statligt eller kommunalt stöd.

En tiondel har någon form av sjukdom eller funktionsnedsättning, och en tjugondel ägnar sig åt omvårdnad av barn.

Så många som drygt 40 000 ungdomar i gruppen som varken jobbar eller studerar står inte att finna i någon offentlig statistik.

- Troligtvis är det en stor del av dem som bor kvar hemma, och försörjs av sina föräldrar eller indirekt via socialtjänsten, säger Oscar Svensson, utredare på Ungdomsstyrelsen

Han menar att det kan vara ett problem om ungdomar inte får det stöd de skulle behöva av samhället.

Rapporten visar också att de som hamnat i gruppen unga som inte arbetar eller studerar har svårt att ta sig ur den, även under goda tider.

- Det har varit svårt, berättar Marcus, 21 år som varken studerat eller arbetat de senaste två åren.

- Jag sökte jobb hos alla elfirmor jag kunde hitta i Falun och Borlänge och runt ikring, men det är skitsvårt att komma in, säger han.

Marcus hör till den grupp som rent statistiskt har svårast att ta sig mot jobb eller studier, nämligen inrikesfödda killar.

Lättast att ta sig ur gruppen är det för inrikesfödda tjejer. Däremellan kommer utrikesfödda killar och utrikesfödda tjejer.

Trots att Marcus tillhör den grupp som har svårast att ta sig mot jobb eller studier ser det ändå ut att ordna sig med ett målarjobb framöver.

- Jag har nog mest tur. Jag hade missat att skicka in ett papper och blev uppringd, så frågade jag och hade lite tur, berättar han.

Oskar Schönning

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista