Saabs vd hyllar Volvo

Mindre antal bilmodeller och trögare utveckling av nya bilar. Så förklarar Peter Augustsson, vd på Saab Automobil att man inte lyckats lika bra som konkurrenten Volvo personvagnar. Saab har inte gjort någon vinst på många år.

Sen amerikanska GM gick in i Saab Automobil 1990 har GM gått in med sammanlagt 19 miljarder svenska kronor för att täcka Saabs förluster. Det uppger Saab för Ekot.
Dom största förlusterna gjordes 2002 och 2003 med fyra miljarder vardera.

En jämförelse med Fordägda Volvo Personvagnar, visar att Volvo Personvagnar gjort vinst varje år sen Ford tog över 1999. Saab Automobil har bara gjort en godkänd vinst ett år med GM som ägare och det var 1994 och 500 miljoner.


Amerikanska GM har bolaget gick in i Saab Autobil, först 1990 som hälftenägare vid sidan om Investor, och efter 2000, då GM blev ensamägare, gått in med sammanlagt 19 miljarder kronor, för att täcka Saabs förluster. Bara ett år gjordes en riktig vinst - det var 1994 då vinsten var 500 miljoner, året efter, 1995, hade vinsten sjunkit till blygsamma fem miljoner. Men annars har det varit förlustår efter förlustår. Dom riktigt stora förluståren var 2002 och 2003, med strax över fyra miljarder varje år.

Ford köpte Volvo Personvagnar 1999, och har inte behövt täcka någon förlust alls. Volvo Personvagnars presschef, Christer Gustafsson, säger till Ekot att Ford inte särredovisar Volvo Personvagnar, men han säger att det varit en vinst varje år sen Ford tog över, några exakta siffror vill han inte gå ut med.

Och Saabs VD, Peter Augustsson, medger utan omsvep att Volvo Personvagnar lyckats. Han säger att Volvo tagit fram tre gånger fler modeller och ligger framför Saab i produktutvecklingen

Jan Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista