Likudpartiet röstar om samlingsregering

I Israel avgör på onsdagen premiärminister Ariel Sharons konservativa Likudparti om det godkänner ett regeringssamarbete med Arbetarpartiet eller inte. Det beslutet blir också avgörande för evakueringen av israeler från Gaza.

Premiärminister Sharon behöver all den skicklighet han besitter, och förmodligen lite till, för att lyckas få med sig sitt motsträviga Likudparti på planerna att bilda en samlingsregering med bland andra det största oppositionspartiet Arbetarpartiet.

Likudpartiets konvent kommer att avgöra frågan och Sharons stora skara av motståndare inom Likud har redan lagt fram ett förslag som innebär att Arbetarpartiet inte får ingå i en regeringskoalition.

Hotar att spricka
Partiet är så splittrat i frågan om koalitionspartner och om Israels bosättarpolitik att det hotar att spricka.

Förslagen om hur en regeringskoalition bör se ut ska det nu röstas om under onsdagen. Det finns tre förslag, ja till samarbete med arbetarpartiet, nej till samma sak och ytterligare ett, att Ariel Sharon tillåts förhandla med vilket av de mer nationalistiska sionistpartierna som han själv vill.

Omröstningen är viktig för Israels framtid. Den kommer i praktiken att avgöra om det blir någon evakuering av israeler från Gaza eller inte.

Öppning i bostättarpolitiken
Röstar konventet för att Arbetarpartiet kan sitta i regeringen öppnas dörren för en flyttning av bosättarna från Gaza och en något stramare bosättarpolitik, även på Västbanken.

Blir det nej i omröstningen, men ja till att förhandla med sionistpartierna, då lär Ariel Sharon tvingas glömma planerna på att tömma Gazas bosättningar.

Då väntar nya problem med den omvärld som kräver ett israeliskt tillbakadragande från Gaza och Västbanken.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista