Majoriteten av byggchefer har erbjudits mutor

2:08 min

Korruptionen är utbredd i byggbranschen enligt fackförbundet Ledarnas årliga enkät. Drygt 60 procent av de tillfrågade byggcheferna svarar att de har erbjudits mutor från leverantörer och entreprenörer.

– Det är en tacksam bransch som innehåller många parametrar som alla har ett personligt intresse av, då är risken för mutor stor, säger Lars Bergqvist, ordförande i Byggcheferna.

2 500 byggchefer deltog i enkäten som i dag presenterades på ett seminarium i Almedalen.

Parallellt med detta pågick bygglivet som vanligt runt om i landet. Uppe i en byggnadsställning på Östermalm i Stockholm står muraren Krister Ek och renoverar fasaden till en bostadsrättsförening. För honom är ämnet mutor bekant.

– Storleksmässigt har jag ingen aning procentuellt. Men det är klart att det förekommer, det gör det väl i alla branscher, säger han.

Men Krister Ek säger att mutor inte är något man pratar om och på hans nivå som byggbas är det inte heller något som han skulle märka av om det förekom.

– Inte på min nivå, det är redan färdigt. Jag får bara en arbetsbeskrivning med det som ska göras och hur lång tid vi har på oss. Sedan får jag telefonnummer till dem jag ska ringa och de är redan inköpta i projektet, säger Krister Ek.

I Almedalen var alla överens om att det är lång väg kvar att gå för att komma åt problemen. Framför allt krävs information för att åstadkomma attitydförändringar inom byggbranschen.

Åsa Söderström Jerring, ordförande i Samhällsbyggnadssektorns etiska råd, ser redan nu en positiv utveckling.

– Det värsta är att man kanske hamnar i ett läge där man inte ens förstår att det är korruption. Man är liksom så van vid att alla gör på det här sättet att det blir någon slags självklarhet, och det tar ganska lång tid att arbeta bort. Det är ett långsamt mödosamt kulturarbete som pågår och som jag faktiskt tror börjar ge lite framgång, säger Åsa Söderström Jerring.

Josef Björklund

Ekot

Fredrik Nilsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista