Gerilla belägrar Nepals huvudstad

En och en halv miljon människor i Nepals huvudstad Katmandu är helt avskurna från resten av landet på grund av att maoistgerillan blockerar staden. Alla vägar in till huvudstaden är helt tomma och alla stora nationella och internationella företag har stängt på grund av rädsla för vad gerillan ska göra.

Aktionen är en klar upptrappning av maoisternas kamp mot regimen i landet. Gerillan kräver bland annat att fångar ska friges och att utredningar ska startas om misstänkta mord på fängslade maoister.

Soldater i Nepals armé finns nu vid infarterna till stan och vid strategiskt viktiga byggnader och den har svurit på att inte ge vika för rebellerna.

Hotellen stänger
Gerillan uppmanade i söndags alla stora internationella företag och hotell att stänga. Ett av de stora internationella hotellen valde ändå att hålla öppet och i måndags gick en mindre bomb av vid hotellentrén. Ingen skadades, men hotellet valde sedan att också stänga.

I huvudstaden Katmandu finns det tillräckliga förråd av mat och andra förnödenheter för att hålla ut i minst tio dagar.

Det har varit oroligt i Nepal, landet som ligger inklämt mellan Indien och Kina, sedan kungen upplöste parlamentet år 2002. Sedan dess har kung Gyanendra styrt landet.

Vill störta monarkin
Maoistgerillan som bildades 1996 har som mål att störta kungen och införa en kommunistisk republik. Gerillan har en av Asiens mäktigaste rebellarméer med uppskattningsvis mellan 10 000 och 15 000 beväpnade män och kvinnor i sin armé.

Gerillan har tidigare gjort liknande blockader mot byar ute i landet men det här är första gången man angripit mot huvudstaden.

Striderna mellan regimen och gerillan har kostat minst 10 000 människor livet och också förstört Nepals ekonomi där inkomster från turistnäringen varit en stor del.

1999 besökte mer än en halv miljon turister Nepal. Sedan dess är det inte många som väljer landet som turistmål.

Margita Boström, Bangkok
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista