Medvind för storbankerna

Landets fyra stora banker upplever strålande tider just nu. Vinsterna går upp, hushållen och företagen vill låna allt mer och kreditförlusterna är låga, visar halvårsrapporterna.

Föreningssparbankens vd Jan Lidén är nöjd med siffrorna.

– Vi har gjort mer affärer med våra kunder, samtidigt som vi hållit en rimlig resultatutveckling, säger han.

Finns det några utmaningar kvar för en bankchef i dag?

– Det finns väldigt många utmaningar kvar. Vi vill fortfarande göra ännu fler affärer med våra kunder, vi har fortfarande en utmanande situation vad gäller ränte- och aktieutveckling.

Är det bra att hushållen fortsätter att låna mycket pengar?

– Så länge de lånar till fastigheter där man har en ordentlig egen insats, så tycker vi inte att det är något fel. Det finns alltid risker, men det är därför vi är så noggranna med den kreditprövning som görs av kunden.

Föreningssparbanken tjänade 3,6 miljarder kronor det första halvåret i år, en ökning med 22 procent jämfört med 2003. Räntenettot blev det bästa någonsin och provisionsnettot nådde rekordnivåer. Det beror på att hushållen och företagen ökar sina lån och på ett år har FSB ökat utlåningen med 50 miljarder. Även handeln med värdepapper ökar.

Utlåningen ökar
I tisdags redovisade Handelsbanken en nyutlåningsökning på 100 miljarder det senaste året. SEB har liknande ökningstakt i utlåningen.

Nordiska bankjätten Nordea, som ännu inte hunnit hålla sin presskonferens, har dock avslöjat siffrorna för första halvåret. En vinst på 1,1 miljarder euro, motsvarande 10,1 miljarder kronor i dagsaktuell kronkurs, redovisades. Vinsten nära nog fördubblades för banken, som dock inte haft en lika stark tillväxt på räntenettot, två procent upp, medan provisionsnettot gick upp tolv procent.

Kunderna tjänar på konkurrensen
Sammanfattningsvis kan man säga om de fyra storbankernas halvårssiffror att vinsten ökar, utlåningen ökar, kostnaderna minskar och kreditförlusterna går ner mot nollstrecket. De låga marknadsräntorna gör att det har uppstått en konkurrens som kunderna tycks tjäna på.

– De ser till att få ett bra pris och får mycket värde för pengarna, säger Jan Lidén.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista