Nordea och Föreningsparbanken tjänar storkovan

Landets fyra stora banker upplever strålande tider just nu. Vinsterna går upp, hushållen och företagen vill låna allt mer, och kreditförlusterna är låga. Idag lade Föreningsparbanken och Nordea fram kvartalsresultat som visade att de tjänar stora pengar just nu.

Föreningssparbanken tjänade 3,6 miljarder kronor det första halvåret i år, en ökning med 22 procent jämfört med 2003. Räntenettot blev det bästa någonsin, och provisionsnettot nådde rekordnivåer. Det beror på att hushållen och företagen ökar sina lån och på ett år har FSB ökat utlången med 50 miljarder, och att handeln med värdepapper ökar.

Igår redovisade Handelsbanken en nyutlåningsökning på 100 miljarder det senaste året. SEB har liknande ökningstakt i utlåningen.

Nordiska bankjätten Nordea, som ännu inte hunnit hålla sin presskonferens, har dock avslöjat siffrorna för första halvåret. Och det blev en vinst på 1,1 miljarder euro, motsvarande 10,1 miljarder kronor i dagsaktuell kronkurs. Vinsten nära nog fördubblades för Nordea, som inte haft en lika stark tillväxt på räntenettot, 2 procent upp blev det, medan provisionsnettot gick upp 12 procent.

Sammanfattningsvis kan man säga om dom fyra storbankernas halvårssiffror att vinsten ökar, utlåningen ökar, kostnaderna minskar och kreditförlusterna går ner mot nollstrecket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".