"Unga brottsoffer bör få skadestånd"

Justitieminister Thomas Bodström ska diskutera frågan om unga brottsoffers möjlighet till skadestånd med Brottsoffermyndigheten. Barn som rånats, misshandlats eller utnyttjats sexuellt av ungdomar under 15 år får idag inga skadestånd, eftersom polisen inte utreder brotten.

– Jag ska omgående ta upp diskussionen med Brottsoffermyndigheten för jag ser inget hinder för att de ska kunna betala ut ersättning. Det finns inga lagliga hinder för det och det är självklart att man ska ha rätt till ersättning även om gärningsmannen är under 15 år, säger justitieminister Thomas Bodström.

I dag är det enligt Brottsoffermyndigheten polis och åklagare som har ansvar för att tillräckliga utredningar görs för att myndigheten ska kunna betala ut skadestånd.

När den misstänkte gärningsmannen är under 15 år och därmed inte straffmyndig, gör polis och åklagare sällan brottsutredningar.

Det innebär att deras brottsoffer, som oftast är barn, i regel inte får några skadestånd.

Justitieminister Thomas Bodström säger att det ska bli lättare för brottsoffer att få skadestånd. Brottsoffermyndigheten ska göra utbetalningar även i de fall där det inte gjorts någon polisutredning, säger han.

– Det kan vara från polisen, men också då det inte är möjligt, ska man kunna göra det genom en annan utredning från till exempel läkare, skolkurator eller annan person som kommit i kontakt med det unga brottsoffret, säger Thomas Bodström.

Bo Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se
Nuri Kino
n.kino@journalist.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista