Ringholm lovar nya pengar till kommunerna

Finansminister Bosse Ringholm lovar mer pengar till kommunerna för att satsa på fler jobb. Det sa han efter regeringens överläggningar på Harpsund om budgeten. Finansministern gav en postiv bild av det ekonomiska läget och sa att det nu är läge för nya inkomskattesänkningar.

Ringholm sa också att arbetslösheten kräver ökade insatser utöver vad man redan har lovat kommunerna.

– Det är utöver det som vi nu överväger att lägga på ytterligare några miljarder kronor, men om det landar på den ena eller andra summan är för tidigt att ta ställning till nu. Vi vill resonera med kommunerna först, säger Bosse Ringholm.

Det var en optimistisk finansminister som mötte pressen på Harpsund, även om arbetslösheten oroar.

Det går bättre än väntat för Sverige, men antalet nya jobb ökar inte i samma takt.

De ytterligare miljarderna som Ringholm aviserade ska gå till kommunerna och landstingen för jobb inom vård, skola och omsorg.

Skattesänkning för alla
Bosse Ringholm utlovade också förändringar för småföretagen med de så kallade 3:12-reglerna. Arbetet med regelförändringarna fortsätter och pengarna kan betalas ut retroaktivt.

Finansministern vill också ta bort arvs- och gåvoskatterna och minska förmögenhetsskatten. Förändringarna står högt på näringslivets önskelista och återkommer från budgetförhandlingarna i våras.

Ringholm hoppas också i förhandlingarna med miljö- och vänsterpartierna få igenom åtminstone en halv kompensation för egenavgifterna, som skulle innebära en skattesänkning för alla.

Spritskatten svårförhandlad
Den svåraste frågan att lösa tillsammans med samarbetspartierna är den om en sänkning av spritskatten.

Ringholm sa också att den gröna skatteväxlingen som miljöpartiet vill ha, i praktiken redan är klar genom överenskommelserna om trängselskatterna i Stockholm, utsläppsrätter och kostnader för gröna el-certifikat.

– Vi har en lista som mer än väl uppfyller fyra miljarder kronor, säger Bosse Ringholm.

Andra vallöften som höjda barnbidrag och höjda tak i föräldraförsäkringen får vänta till 2006, men finansminister Ringholm tror ändå att de svenska hushållen kommer att märka av höstens budget.

– Jag hoppas man märker av det på flera sätt och att man känner lite mer optimism över möjligheterna till jobb nästa år. Om kommunerna får mer pengar 2005-2006 kan fler behålla sina jobb och skattesänkningen är ett välkommet tillskott för de flesta. Efter de två kärva åren med lågkonjunktur är det nu på väg åt rätt håll, säger Bosse Ringholm.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista